Festes de tardor a Catalunya

LA CASTANYADA

La festa de la castanyada es originària de finals del segle XVIII. Es deriva dels antics àpats funeraris, en què s'acompanyava principalment a llegums i fruita seca, i s'elaboraven una espècie de pans votius que, mes popularment, s'acabaren denominant panets, panellets. Aquests àpats tenien un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts i tot i que inicialment coincidia amb la festivitat de l'1 de novembre, en els darrers temps s'ha popularitzat avançar un dia la festa de la castanyada i celebrar-ho la nit del 31 d'octubre.

La Castanyada és una festa popular de Catalunya i ha esdevingut com una celebració de la tardor. La Castanyada, als Països Catalans i Occitans, consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, i s'acompanya de la beguda típica que es el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, que generalment s'emboliquen en paper de diari per mantenir-ne l'escalfor. Al tractar-se de peces individuals, fan còmode de menjar-les, fins i tot, passejant pel carrer

HALOWEEN

Halloween és una festivitat tradicional que s'ha heretat de les celebracions d'origen celta i que es va estendre ràpidament arreu del món, i de manera molt especial, als països anglosaxons.

El veritable origen d'aquesta festa es mil·lenari i d'una procedència molt variada. El mot “Halloween” té una arrel cèltica i una altre de romana. A mitjans del segle XVIII, immigrants irlandesos que varen començar arribar a Amèrica varen inculcar també la seva cultura, folklore i altres tradicions, inclosa el “Halloween”. Tot i que inicialment va rebre una certa repressió als Estats Units, a finals del segle XIX, coincidint amb una nova onada immigratòria, es va acabar d'assentar en les tradicions del país per convertir-se en una nit de misteri, bruixes, fantasmes, follets i, sense perdre el seu ànim festiu, va aconseguir convertir-se en una nit de bromes, disfresses, films de terror i una celebració més aviat macabra i humorística.